Historien bag F.T. Golden Retriever

Hvad er en F.T. Golden Retriever?

F.T. Golden Retriever står for Field Trial Golden Retriever.

Field Trial betyder det er hunde som enten selv, eller i dens avlslinier har bevist deres værd på jagtprøver.

I dag bruges F.T. oftes som en betegnelse for at det er en jagthund, og ofte med engelske avlslinier.

Hvad er historien bag Golden Retriever?

Golden Retriever racen blev oprindeligt udviklet i Skotland på “Guisachan” nær Glen Affric, Highland Estate, først af Sir Dudley Majoribanks og efterfølgende af Baron Tweedmouth.

I mange år var der uenighed om hvilke racer oprindeligt var blev krydset, men i 1952 blev udgivelsen af Majoribanks ‘avlsregistre fra 1835-1890 offentliggjort hvoraf mange myter om originaliteten blev fjernet. 

Den oprindelige kryds var af en gul retriever, ved navn “Nous”, med en Tweed Water Spaniel hunhund, ved navn “Belle”. Tweed Water Spaniel er nu uddøde, men var dengang almindelig i grænselandet. Majoribanks havde købt Nous i 1865 fra et uregistreret kuld af sorte wavy-coated retriever hvalpe. I 1868 producerede “Nous” og “Belle” et kuld, der omfattede fire hvalpe, disse fire blev grundlaget for et avlsprogram som omfattede irsk setter, den sand farvede Blodhund, St. Johns Water Dog af Newfoundland, og to mere Wavy-coated sorte Retrievere. Avlslinien var nøje valgt i henhold til Majoribanks idé om den ultimative jagthund. Hans vision omfattede en mere energisk og alsidig hund end tidligere retrievere, en der ville stadig være blid og træne. Alle hundene i avlen blev valgt med henseende på deres jagtlige egenskaber, på linje med Majoribanks mål.

Golden Retrievere blev først godkendes til registrering af The Kennel Club of England i 1903, som Flat Coated – Golden. De blev først udstillet i 1908, og i 1911 blev anerkendt som en race beskrevet som Retriever (Golden og gul). I 1913 blev den engelske Golden Retriever Klub stiftet. Race navnet blev officielt ændret til Golden Retriever i 1920.

Gennem årene er der blevet lagt meget vægt på udstillings versionen af Golden Retrieveren, både i Danmark og udlandet. Dette har desværre gjort at jagt udgaven, og den originale udgave af Golden Retrieveren, ikke er så nem at finde, og mange af de hunde der findes, desværre ofte er blandet med den ikke jagtlige udstillingshund.

Golden Retrieveren er derfor en meget bred race, der omfatter 2 vidt forskellige typer, og en blanding af disse 2, nedenfor er en kort beskrivelse af disse 3 typer.

 

Working Golden Retriever:

F.T. Golden Retrever, Jagtgolden tilnavne er mange, men fælles for dem alle er at de er avlet videre i Sir Majoribanks ånd, om den ultimative jagthund, linjerne er oftes engelske eller skotske.

Mixed Golden Retriever:

Meget sjældent man finder den betegnelse her i Danmark, men reelt er det nok den der findes flest af, den er fremavlet som en blanding af Working og Show, hvor der er lagt mere vægt på udseende end der er hos Working, men stadig lidt af generne fra jagthunden. Oftes kommer denne linje fra andre nordiske, hvor de i mange år gerne ville fremavle noget mere fylde på hunden.

Show Golden Retriever:

Den mest kendte type, den er fremavlet til at skulle se godt ud på en udstilling og i langt de fleste tilfælde er jagten avlet helt ud af dem. Typen er den der ligger længst væk fra den originale grundtanke bag Golden Retrieveren, med den kraftige kropsbygning, kæmpe pels og manglende jagtgen.